Ayuda
Un proceso participativo es una secuencia de actividades participativas (p.e. primero rellenar una encuesta, luego realizar propuestas, debatirlas en encuentros presenciales o virtuales, y finalmente priorizarlas) con el objetivo de definir y tomar una decisión sobre un tema específico.
Ejemplos de procesos participativos son: un proceso de elección de los miembros de un comité (donde primero se presentan unas candidaturas, luego se debate y finalmente se elige una candidatura), presupuestos participativos (donde se realizan propuestas, se valoran económicamente y se vota con el dinero disponible), un proceso de planificación estratégica, la redacción colaborativa de un reglamento o norma, el diseño de un espacio urbano o la producción de un plan de políticas públicas.
Fases del proceso
En aquesta fase es presenta públicament el procés que seguiran els Pressupostos Participatius de Figaró 2022 i s’inicia la campanya informativa per difondre els seus objectius i canals de participació entre la ciutadania.
Les propostes es presenten per part de la ciutadania de forma individual o en representació d’una entitat o col·lectiu. Cada persona pot presentar un màxim de cinc propostes. Els i les representants i grups polítics no poden presentar propostes.
Cada persona pot presentar la seva proposta en format digital o bé, en paper. Les propostes presentades en format digital es registraran a través de la Plataforma Decidim i es publicaran automàticament, i les presentades en paper s’introduiran posteriorment. La seva publicació al web permet detectar propostes similars i evitar repeticions.
Criteris d’acceptació de les propostes:
Criteri de legalitat: Totes les propostes d’actuació han de complir la llei.
Criteri de competències: Les propostes d’actuacions han de ser competència municipal. S’han de poder assumir des de l’Ajuntament.
Criteri econòmic: S’aplicaran els límits econòmics abans exposats a totes les propostes i aquelles que no s’ajustin es descartaran. Hauran de ser de capítol 2, és a dir propostes de despesa corrent, o de capítol 6, inversions. No podran ser accions ja previstes i/o aprovades per l’equip de govern, ni tampoc d’obligat compliment per part de l’Ajuntament.
Criteri de viabilitat tècnica: Han de ser viables tècnicament. S’han de poder realitzar.Criteri de duplicitat: Si una de les proposicions sorgides en la fase d’elaboració de propostes es troba reflectida i recollida al PAM o bé, contradiu algunes de les accions, serà rebutjada. Si hi ha propostes que es repeteixen, s’unificaran en una de sola.
Criteri de sostenibilitat: No s’acceptaran accions que comprometin les necessitats i les possibilitats de desenvolupament, és a dir, que comprometin els recursos naturals i les possibilitats de desenvolupament de les futures generacions.
Criteri de no exclusió: Hauran d’inscriure’s en el respecte als drets humans, ser inclusives socialment i igualitàries des de la perspectiva de gènere, ètnia, religió, color, sexe i origen social.
Criteri de presentació i terminis: hauran de ser presentades en el termini establert i disposar d’una descripció suficient que permeti avaluar-les econòmicament.
Criteri d’interès general: totes les propostes hauran de subscriure’s al màxim a l’interès general. Criteri d’ubicació: Han d’estar localitzades geogràficament en el municipi de Figaró-Montmany.
Criteri d’unificació: Es podran organitzar per àmbits temàtics i es podran unificar en funció del contingut similar i/o per la seva viabilitat.
En aquesta fase s'aplicaran els criteris que han de complir totes les propostes, i en cas de complir-los seran valorades econòmicament. La resta seran descartades.
La Comissió Permanent de Participació Ciutadana filtrarà les propostes i els serveis tècnics municipals de l'Ajuntament realitzarà la valoració tècnica i econòmica.
Finalment, s’elaborarà un quadern amb la definició de cadascuna de les propostes que formaran part de la fase de votació.
Totes les persones majors de 16 anys empadronades a Figaró-Montmany o registrades al Registre de Particpació Ciutadana, podran votar les millors propostes a través del PARTICIPA311 FIGARÓ.
Les persones inscrites al Registre de Participació Ciutadana només podran emetre el seu vot físicament, a través dels punts de votació habilitats per l'Ajuntament de Figaró.
Publicació dels resultats obtinguts a la fase de votació.
Execució de les propostes més votades
Pressupostos Participatius 2022
#PP2022 Decidim Figaró
Acerca de este proceso
L'Ajuntament de Figaró-Montmany impulsa una nova edició dels pressupostos participatius perquè la ciutadania pugui proposar i decidir com destinar fins a 30.000 euros del pressupost municipal 2023.
COM FUNCIONEN ELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS?
Els Pressupostos Participatius s'organitzen en 5 fases:
Presentació de propostes de la ciutadania (Del 22 d'agost al 30 de setembre del 2022)
Valoració tècnica i econòmica de les propostes (De l'1 d'octubre a l'13 de novembre del 2022)
Votació de les propostes finalistes (Del 14 al 28 de novembre del 2022)
Publicació dels resultats de la votació (A partir del 5 de desembre de 2022)
Execució de les propostes (2023)
SOBRE QUINS TEMES PUC FER PROPOSTES?
Pots fer propostes sobre les temàtiques següents:
Serveis a les persones: cultura, educació, festes populars, esports, tallers per aprendre, cursos, publicacions, jornades, activitats d’oci,... les propostes poden anar dirigides a tota la ciutadania, en genral, o bé a un o uns col·lectius concrets.
Medi ambient: gestió i protecció dels espais naturals, promoció de l’entorn del municipi, educació ambiental, senyalització d’itineraris, arranjament de camins, prevenció d’incendis, boscos, iniciatives d’estalvi d’aigua, etc.
Participació de la ciutadania: propostes per les entitats/associacions del municipi, propostes per fomentar la participació del veïnat, etc.
Serveis urbans: via pública, pavimentació, petites reformes urbanístiques, etc.
Promoció econòmica: campanyes de promoció del municipi, senyalització del patrimoni, turisme, ocupació, comerç, propostes per a les empreses, etc.
LES PROPOSTES HAN DE COMPLIR AMB AQUESTES CONDICIONS BÀSIQUES:
El cost econòmic de la proposta no pot superar els 30.000 euros
Han de complir amb la normativa vigent i ser de competència municipal
Han de ser viables tècnicament
Han de complir amb els criteris d'inclusió social, Drets Humans, equitat i llibertat religiosa
Han de ser sostenibles ambientalment. No poden comprometre les necessitats de desenvolupament de les generacions futures
Si una proposta ja es troba recollida al Pla d’Acció Municipal 2021-2023, serà rebutjada
No poden comportar un manteniment elevat i/o comprometre exercicis pressupostaris futurs
Han de ser propostes ben argumentades i que donin resposta a una necessitat del municipi
Han de promoure l’interès general
No poden ser actuacions que ja s’estan portant a terme, ja previstes al pressupost municipal o que facin referència a subvencions que s’atorguen
QUI HI POT PARTICIPAR?
Hi poden participar totes les persones a partir de 16 anys empadronades al municipi o inscrites al Registre de Participació Ciutadana
COM HI PUC PARTICIPAR?
Del 22 d’agost i fins al 30 de setembre de 2022 podràs presentar les teves idees telemàticament a través d'aquesta web o en paper a l'Ajuntament de Figaró, al Centre Cívic municipal o als punts itinerants habilitats. Les persones inscrites al registre de Participació Ciutadana hauran de presentar les seves propostes en paper.
Podràs presentar un màxim de cinc propostes perquè s’incloguin en els pressupostos participatius 2022.
És important que donis els màxims detalls sobre la proposta, això facilitarà la tasca de calcular el cost econòmic i la seva validació.
COM ES VALOREN LES PROPOSTES?
Els serveis tècnics municipals amb la col·laboració de la Comissió de Permanent de Participació Ciutadana, formada per ciutadania i representants de les entitats del municipi, seran els encarregats de fer la valoració tècnica i econòmica de les propostes.
I QUAN PODRÉ VOTAR LES PROPOSTES?
Les propostes que compleixin amb les condicions bàsiques es recolliran al quadern de propostes i passaran a la fase de votació popular.
Podran participar a la votació totes les persones a partir de 16 anys empadronades al municipi o inscrites al Registre de Participació Ciutadana (aquestes ho hauran de fer presencialment als punts habilitats). Cada persona podrà votar els projectes que vulgui per un import màxim de 30.000 euros.
La votació es durà a terme entre el 14 i el 28 de novembre del 2022 telemàticament o bé, presencialment als punts habilitats. Les propostes més votades, seran les que s'executaran durant el 2023!
___________________________
Més informació i suport:
Regidoria de Participació
93 842 91 11
figaro@figaro-montmany.cat
Compartir