En aquesta fase es presenta públicament el procés que seguiran els Pressupostos Participatius de Figaró 2021 i s’inicia la campanya informativa per difondre els seus objectius i canals de participació entre la ciutadania.
Les propostes es poden presentar per part de la ciutadania a partir dels 16 anys de forma individual o col·lectiva. Cada persona pot presentar un màxim de 5 propostes.
Totes les propostes han d'estar registrades a la Plataforma Decidim o bé, ser lliurades en format paper a una de les urnes disponibles a l'Ajuntament de Figaró o un dels punts intinerants.
Les propostes han d'estar vinculades a aquelles inversions que consideren que haurien de ser finançades i executades per l'Ajuntament de FIgaró-Montmany durant el pròxim any.
Les propostes es presenten per part de la ciutadania de forma individual o en representació d’una entitat o col·lectiu. Cada persona o entitat pot presentar un màxim de cinc proposta. Els representants i grups polítics no poden presentar propostes.
El període de presentació és de dos mesos. Cada persona pot presentar la seva proposta en format paper o en format digital. Les propostes presentades en format digital es registraran a través de la Plataforma Decidim i es publicaran automàticament, i les presentades en paper s’introduiran posteriorment. La seva publicació a la web permet detectar propostes similars i evitar repeticions.
Per tal d’elaborar el quadern de propostes i la butlleta de votació, s’afegiran aquelles propostes ciutadanes presentades en aquest procés i en el procés del 2019 (el qual va queda interromput per la situació sanitària de la Covid-19) que compleixin les limitacions econòmiques i els criteris d’acceptació.
Criteris d’acceptació de les propostes:
Criteri de legalitat: Totes les propostes d’actuació han de complir la llei.
Criteri de competències: Les propostes d’actuacions han de ser competència municipal. S’han de poder assumir des de l’Ajuntament.
Criteri econòmic: S’aplicaran els límits econòmics abans exposats a totes les propostes i aquelles que no s’ajustin es descartaran. Hauran de ser de capítol 2, és a dir propostes de despesa corrent, o de capítol 6, inversions. No podran ser accions ja previstes i/o aprovades per l’equip de govern, ni tampoc d’obligat compliment per part de l’Ajuntament.
Criteri de viabilitat tècnica: Han de ser viables tècnicament. S’han de poder realitzar.Criteri de duplicitat: Si una de les proposicions sorgides en la fase d’elaboració de propostes es troba reflectida i recollida al PAM o bé, contradiu algunes de les accions, serà rebutjada. Si hi ha propostes que es repeteixen, s’unificaran en una de sola.
Criteri de sostenibilitat: No s’acceptaran accions que comprometin les necessitats i les possibilitats de desenvolupament, és a dir, que comprometin els recursos naturals i les possibilitats de desenvolupament de les futures generacions.
Criteri de no exclusió: Hauran d’inscriure’s en el respecte als drets humans, ser inclusives socialment i igualitàries des de la perspectiva de gènere, ètnia, religió, color, sexe i origen social.
Criteri de presentació i terminis: hauran de ser presentades en el termini establert i disposar d’una descripció suficient que permeti avaluar-les econòmicament.
Criteri d’interès general: totes les propostes hauran de subscriure’s al màxim a l’interès general. Criteri d’ubicació: Han d’estar localitzades geogràficament en el municipi de Figaró-Montmany.
Criteri d’unificació: Es podran organitzar per àmbits temàtics i es podran unificar en funció del contingut similar i/o per la seva viabilitat.
La Comissió Permanent de Participació Ciutadana analitzarà totes les propostes i revisarà que compleixin els criteris establerts i superin les limitacions econòmiques
Compartir